LA BALCA
TOWNHOUSES

SUMMARY

The project looks for an architecture of contained pure white volumes and walls, typical of the Mediterranean and the golf development itself. In a certain way, it is an architecture that refers to the local tradition whilst it does not refuse the interior conditions of modern architecture: the free interrelation between the pieces or the open, transparent and bright spaces.

Therefore, the goal of the project was to provide each of the houses with the spatial conditions inherent of the PGAC projects. A standard characterised by the quality of materials and spaces, but also by the relationship between the interiors and the landscape.

In particular, when developing the house unit, we were seeking to reinterpret one of the typical spaces of the Mediterranean culture: the courtyard. Surrounded by whitewashed walls, the courtyard builds up an exterior private space. Its dimensions, according to those of the adjacent rooms, allow its use as an extension of the interior. As a typical feature of the Mediterranean tradition, the courtyard has small water and vegetation elements, achieving a fresh and inviting space for the summer afternoons.

In particular, when developing the house unit, we were seeking to reinterpret one of the typical spaces of the Mediterranean culture: the courtyard. Surrounded by whitewashed walls, the courtyard builds up an exterior private space. Its dimensions, according to those of the adjacent rooms, allow its use as an extension of the interior. As a typical feature of the Mediterranean tradition, the courtyard has small water and vegetation elements, achieving a fresh and inviting space for the summer afternoons.

The area of La Balca features many individual conditions regarding the rest of the PGAC resort. The first one is the eminently flatness of the existing topography, with a smooth descent towards the front of the lakes so typical of the golf landscape. This privileged situation allows the houses to enjoy a perfect south orientation, a close view towards both the golf course and lakes, and a far view towards the Montseny mountain range.

When placing two clusters of townhouses in this area, we asked ourselves questions of different nature. Some were related to the relationship between the buildings and the landscape, others to the relationship between the individuality of each of the houses and the idea of community.

Both clusters are placed in a site adapted to the smooth topography of the existing ground. The groups of houses articulate between them, breaking the parallelism of the two pieces, and creating a V-shaped structure, facing the common areas in the houses and achieving a unified condition when seen from a distance.

Furthermore, the setback in the alignment of each house within the clusters offers a feeling of individuality and autonomy between the volumes. By breaking a theoretical single plane of the cluster façade, the access to each of the houses happens with no view to neighbours. Accordingly, in the garden façades, each of the houses has an independent external area, with autonomous access to the common areas of the swimming pools and the garden. When crossed views between the houses are prevented, each autonomous unit takes over the landscape.

The area of La Balca features many individual conditions regarding the rest of the PGAC resort. The first one is the eminently flatness of the existing topography, with a smooth descent towards the front of the lakes so typical of the golf landscape. This privileged situation allows the houses to enjoy a perfect south orientation, a close view towards both the golf course and lakes, and a far view towards the Montseny mountain range.

When placing two clusters of townhouses in this area, we asked ourselves questions of different nature. Some were related to the relationship between the buildings and the landscape, others to the relationship between the individuality of each of the houses and the idea of community.

Both clusters are placed in a site adapted to the smooth topography of the existing ground. The groups of houses articulate between them, breaking the parallelism of the two pieces, and creating a V-shaped structure, facing the common areas in the houses and achieving a unified condition when seen from a distance.

Furthermore, the setback in the alignment of each house within the clusters offers a feeling of individuality and autonomy between the volumes. By breaking a theoretical single plane of the cluster façade, the access to each of the houses happens with no view to neighbours. Accordingly, in the garden façades, each of the houses has an independent external area, with autonomous access to the common areas of the swimming pools and the garden. When crossed views between the houses are prevented, each autonomous unit takes over the landscape.

The project looks for an architecture of contained pure white volumes and walls, typical of the Mediterranean and the golf development itself. In a certain way, it is an architecture that refers to the local tradition whilst it does not refuse the interior conditions of modern architecture: the free interrelation between the pieces or the open, transparent and bright spaces.

Therefore, the goal of the project was to provide each of the houses with the spatial conditions inherent of the PGAC projects. A standard characterised by the quality of materials and spaces, but also by the relationship between the interiors and the landscape.

In particular, when developing the house unit, we were seeking to reinterpret one of the typical spaces of the Mediterranean culture: the courtyard. Surrounded by whitewashed walls, the courtyard builds up an exterior private space. Its dimensions, according to those of the adjacent rooms, allow its use as an extension of the interior. As a typical feature of the Mediterranean tradition, the courtyard has small water and vegetation elements, achieving a fresh and inviting space for the summer afternoons.

In particular, when developing the house unit, we were seeking to reinterpret one of the typical spaces of the Mediterranean culture: the courtyard. Surrounded by whitewashed walls, the courtyard builds up an exterior private space. Its dimensions, according to those of the adjacent rooms, allow its use as an extension of the interior. As a typical feature of the Mediterranean tradition, the courtyard has small water and vegetation elements, achieving a fresh and inviting space for the summer afternoons.

Description

Fifteen Condominium Townhouses

Site

PGA Catalunya Resort. Plot C1.15

Promoter

PGA Catalunya Resort

Year

2013-2015

Architects

Lagula Arquitectes

Main Collaborators

Ordeic (Installations); Arnau Blancafort (Construction Supervision)

Main Contractor

Capdeferro Constructor SA